Companiile care produc și comercializează medicamente generice în România au de gând să acționeze administrativ și în justiție CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, fapt care a dus la creşterea artificială a taxei clawback, pe care aceștia o plătesc trimestrial ;i care a ajuns deja la o treime din vânzările realiyate de aceștia.
Deşi, potrivit datelor furnizate de Cegedim, consumul medicamentelor cu prescripţie a scăzut în trimestrul 1 al anului cu 5% comparativ cu ultimul trimestru din 2012, CNAS a comunicat un nivel al procentului la calcularea taxei clawback în creştere cu 20%, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
"Creşterea cuantumului acestei contribuţii, în condiţiile în care consumul de medicamente pentru care se aplică taxa a scăzut în primele trei luni ale anului, dovedeşte incapacitatea CNAS de a controla şi gestiona eficient consumul de medicamente cu prescripţie din România", consideră Dragoş Damian, preşedinte APMGR.
APMGR atrage atenţia că datele referitoare la consum transmise de CNAS conţin în proporţie de 15% discrepanţe faţă de datele interne ale companiilor.
"Ne confruntăm, de exemplu, cu situaţia în care produse pe care companiile nu le-au avut pe stoc sau la vânzare apar ca fiind comercializate în primele trei luni ale anului, potrivit datelor CNAS", a adăugat Damian.
Companiile membre APMGR au lansat un apel la adresa conducerii CNAS, prin care au cerut transparentizarea procesului de calculare a contribuţiei clawback, prin publicarea datelor care stau la baza calculului realizat de CNAS în raport cu volumul de medicamente decontat pe fiecare trimestru. Însă răspunsul CNAS a fost, în opinia acestora, de fiecare dată evaziv.
În replică, CNAS a precizat, potrivit Agerpres, că