Scris de Veronica Bursaşiu - 47 dintre bisericile ortodoxe ale Oradiei fac obiectul cărţii lansate de Constantin Butişcă, marti, la Primăria Oradea.
Printr-un şir de coincidenţe fericite, profesorul Constantin Butişcă şi-a lansat volumul „Bisericile ortodoxe ale Oradiei şi slujitorii lor ”, chiar cu prilejul onomasticii, cu prilejul Sfintei sărbători a Împăraţilor Constantin şi Elena, în anul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2013 să fie anul jubiliar al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Şi la 1700 de ani de când a fost dat edictul de toleranţă pentru creştini de Împăratul Caesar Galeriu Valerius Maximin, cel nebiruit.
La invitaţia profesorului Butişcă au răspuns şeful Consiliului Judeţean, Cornel Popa, viceprimarul Ovidiu Mureşan, fost elev al profesorului, directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, alături de care Constantin Butişcă a lansat recent „Autografe pentru orădeni ”, consilierul local Dan Octavian, consilierul superior din cadrul Secretariatului General pentru Culte Stelian Gomboş, preoţi, oameni politici, cadre militare, oameni de cultură. Constantin Butişcă a făcut o mărturisire neaşteptată: aceea că punctul de plecare al cărţii a fost un document foarte vechi, care nu este prezentat în carte deoarece nu a găsit o a doua sursă care să confirme veridicitatea celor însemnate acolo, şi în care se anticipa că în 2013 va apare o carte care tratează tema abordată de autorul cărţii :„Bisericile ortodoxe ale Oradiei şi slujitorii lor ”. „Cunosc exact gestaţia aceste cărţi, Domnul Butişcă este un recidivist- în cel mai bun sens al cuvântului. Ultima dată am colaborat la «Autografe pentru orădeni».
Cartea este o fotografie exactă a momentului începutului primului veac al celui de-al III-lea mileniu. Urmaşii noştri vor vedea că cei care au trăit atunci nu s-au complăcut să se plângă de povara vremurilo