Prezent ieri la Prefectură pentru a le explica pensionarilor cum se calculează factura de curent electric, un manager din cadrul CEZ Vânzare a fost luat la rost numai la auzul definiţiei „certificate verzi”.
Multe nelămuriri exprimate ieri în cadrul întâlnirii lunare dintre pensionari şi şefii principalelor instituţii din judeţ, organizată la Prefectură. Punctul doi pe ordinea de zi a întâlnirii, explicarea modului de calcul al facturii de energie electrică, punct care s-a regăsit pe agendă ca urmare a nenumăratelor sesizări venite din judeţ, a inflamat spiritele de la primele cuvinte rostite de omul desemnat de CEZ pentru acest eveniment. Managerul pentru Clienţi Importanţi din compania CEZ Vânzare, Corina Sulger, n-a avut timp să spună prea multe pe lângă „certificate verzi”, pentru că pensionarii au început tirul întrebărilor.
Cel mai vehement şi insistent a fost Florea Mitroi, liderul pensionarilor din judeţ, care a vrut să fie lămurit ce înseamnă aceste certificate verzi, de ce se regăsesc în factură şi mai ales de ce sunt obligaţi pensionarii, alături, evident, de ceilalţi consumatori, să le suporte lunar.
„Dacă eu voi plăti această energie verde la momentul la care ajung să o consum, la preţul stabilit atunci, de ce sunt obligat să suport acum aceste costuri, este vreo plată pe care o fac în avans, îmi asigur un consum de pe acum?”, s-a declarat nelămurit preşedintele Comitetului judeţean al persoanelor vârstnice.
Explicaţia că ANRE a hotărât să susţină astfel dezvoltarea producerii de energie electrică din surse regenerabile, care presupune costuri iniţiale foarte mari, şi că este pe undeva firesc să ne dorim să protejăm sursele convenţionale, n-a fost pe placul interlocutorilor.
„Eu nu consum certificate verzi, eu plătesc ce primesc. A ajuns ANRE să dicteze pensia mea?!”, a replicat Mitroi, prea puţin conv