Miercuri dimineata mai multi persoane s-au adunat in fata Palatului Parlamentului pentru a protesta impotriva proiectului de lege pentru modificarea Legii Minelor, aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru Industrii.
Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor nr. 85/ 2003. In centrul discutiilor se afla propunerea legislativa initiata de senatorii Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL) in 2009.
Prevederile acestei propuneri incalca mai multe drepturi ale cetatenilor, inclusiv pe cel la proprietate, sustin protestatarii.
Doi activisti s-au prezentat la Palatul Parlamentului pentru a depune cele 150.000 de semnaturi impotriva legii minelor la Comisia de Industrii, insa accesul la sedinta comisiei, desi publica, ar fi fost blocat de catre angajatii Parlamentului, potrivi Asociatiei Alburnus Maior, ONG-ul care activeaza impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.
Reprezentantii asociatiei spun ca proiectul de lege ar facilita aprobarea proiectelor miniere si ar stabili pentru industria miniera derogari de la legislatia in vigoare.
“Schimbarile legislative amintite pun in pericol stabilitatea economica si sociala a Romaniei, favorizand marile corporatii straine carora le-ar permite sa exproprieze casele si terenurilor cetatenilor romani. Aceasta strategie vizeaza pe termen mediu si lung inceperea de noi proiecte minere bazate pe tehnologia cu cianuri. Strategia de favorizare a companiilor miniere este confirmata si de initierea de catre premierul Victor Ponta a unui nou proiect pentru modificarea si completarea Legii minelor in luna mai anul curent”, au declarat reprezentantii Alburnus Maior.
Cea mai primejdioasa prevedere a noului proiect de lege ar fi substituirea autoritatilor statului roman cu companii private