Deputaţii nu au fost de acord cu ideea unui Parlament unicameral cu 300 de aleşi, aşa cum s-a votat la referendumul din 2009.
Deputaţii au respins, ieri, proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei iniţiat de preşedintele Traian Băsescu în 2011. În favoarea proiectului au votat 41 de deputaţi, 259 au fost "împotrivă" şi 18 s-au abţinut. Pentru că legea fundamentală prevede că proiectul de modificare a Constituţiei trebuie adoptat cu două treimi din voturile a fiecărei Camere, propunerile preşedintelui nu vor mai fi trimise şi la Senat.
Cinci voturi de la USL
Printre cei 41 de deputaţi care au votat pentru proiectul preşedintelui s-au numărat şi cinci de la USL: Enea Constantin (PNL), Titi Holban (PNL), Miron Mitrea (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD) şi Cătălina Ştefănescu (PSD).
Principalele prevederi ale proiectului de modificare a Legii Fundamentale erau un Parlament unicameral şi limitarea numărului aleşilor la 300, aşa cum a arătat rezultatul referendumului din 2009. De asemenea, în proiect se propunea reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a Parlamentului, în cazul în care sunt respinse două Guverne, pentru a diminua posibilitatea crizele politice.
PDL acuză lipsa de respect
Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, consideră că respingerea proiectului de revizuire a Constituţiei în varianta propusă de şeful statului este "o lipsă de respect" şi le-a solicitat celor 259 de parlamentari care "au votat împotriva voinţei poporului să îşi ceară scuze" public.
"Revizuirea Constituţiei nu trebuie să fie un moft politic pentru actuala clasă politică ci, realmente, un angajament asumat în faţa cetăţenilor şi a partenerilor europeni", a arătat Buda.