Acţiunile producătorului de sisteme de injecţie diesel Mefin Sinaia (MEF) au crescut cu peste 50% în ultimele trei zile, după ce nu se mai tranzacţionaseră de patru luni, după ce compania a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) având pe ordinea de zi propunerea de delistare a companiei de la bursă, iar tranzacţiile din ultimele trei zile, de circa 40.000 de lei, sunt cât tranzacţiile totale din 2012.
Pentru acţionarii Mefin, aceasta ar fi o şansă unică să-şi vândă acţiunile la un preţ bun, având în vedere că pe bursă titlurile companiei sunt foarte puţin tranzacţionate. Delistarea este o bună oportunitate şi pentru investitorii speculativi care cumpără acţiuni în aceste zile, aceştia sperând că vor obţine un preţ de retragere mult peste preţul actual de pe bursă.
Conducerea companiei nu a anunţat încă preţul de retragere pe care-l va plăti acţionarilor care nu vor să mai rămână în companie după delistare. Acesta ar putea fi anunţat la finalul lunii. Totuşi, cei care cumpără în aceste zile speră la un preţ cel puţin dublu.
Una dintre metodele de evaluare utilizate în astfel de cazuri este pe baza capitalurilor proprii, având în vedere că preţul de pe bursă este nerelevant din cauza lipsei tranzacţiilor. Mefin avea la finalul lunii martie capitaluri proprii de 33,7 mil. lei sau 6,37 lei/acţiune, în condiţiile în care compania era evaluată ieri pe bursă la 10,8 mil. lei, adică 2,047 lei/acţiune. Chiar dacă producţia şi afacerile companiei au scăzut puternic în ultimii zece ani, Mefin dispune de active valoroase. Platforma Mefin ocupă circa 10 hectare de teren la intrarea în Sinaia, una dintre cele mai aglomerate staţiuni montane din România.
Asta nu e o garanţie însă că investitorii vor primi acest preţ (6,37 lei), având în vedere că în ultimii ani au fost numeroase cazuri de companii care s-au delistat oferind acţionarilor p