Exista o aparenta contradictie in societatea romaneasca. Pe de o parte, se spune ca romanii muncesc enorm, mult peste volumul vest-europenilor, dar, pe de alta parte, se afirma ca romanii sunt lenesi, ca nu prea se obosesc cu munca. Aceasta este o contradictie doar intr-o prima faza.
Medie europeana
Cei care au servicii muncesc mult peste media europeana, acesta este un fapt aproape generalizat in tara noastra. Sunt insa si altii care prefera sa ‘stea acasa’, cum se spune. Iar acestia sunt multi. Si acestia ar fi cei lenesi.
Econtext va prezinta topul european al harniciei. Sau al lenei, al trandaviei, depinde cum dorim sa citim topul. Mai precis, va aratam cati locuitori au o ocupatie din totalul populatiilor europene. Din totalul populatiei active, evident.
Din cei apti de munca, cati sunt cei care si muncesc, care au o ocupatie (au un serviciu sau sunt patroni, intreprinzatori, etc.).
Ocupati
Cea mai harnica tara din UE este Suedia. Astfel, 79,4% din totalul suedezilor activi (care pot lucra si nu sunt la varsta pensionarii) au o ocupatie. Cu alte cuvinte, 4 din 5 suedezi care pot munci o si fac, au o ocupatie, un serviciu (sau sunt patroni, mici intreprinzatori, etc.).
Pe al doilea loc se plaseaza Olanda, 77,2% din olandezii apti de munca au o ocupatie, lucreaza. In schimb, la polul opus se afla state unde munca nu este sport national, iar acest lucru se vede in situatia actuala a statelor in cauza.
Mai exact, ultimele trei tari, cu cei mai multi lenesi, sunt: Italia, Spania, Grecia! Din nefericire, si Romania este aproape. Foarte aproape!
Dar iata care sunt cele mai harnice/lenese tari din Uniunea Europeana, vezi si unde e tara noastra:
Exista o aparenta contradictie in societatea romaneasca. Pe de o parte, se spune ca romanii muncesc enorm, mult peste volumul vest-europenilor, dar, pe de a