Japonia intenţionează să reia discuţiile directe cu Coreea de Nord cu privire la dosarul japonezilor răpiţi în perioada Războiului Rece, a anunţat miercuri un oficial de rang înalt nipon, relatează AFP.
"Studiem toate posibilităţile. Aceasta este evident pe masă", a declarat secretarul general al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.
Duminică, premierul japonez Shinzo Abe a declarat deja că vrea să continue dialogul cu Coreea de Nord privind civilii răpiţi de Phenian în anii '70 şi '80.
"Vreau să continui negocierile sau dialogul. Voi încerca de fapt să obţin revenirea acasă a tuturor victimelor răpite, să caut adevărul în spatele fiecărui caz şi să cer predarea răpitorilor" a spus el în timpul unei deplasări în ţară.
După ce regimul de la Phenian a ameninţat Tokyo cu "focul nuclear" la mijlocul lunii aprilie drept ripostă la mobilizarea de către Japonia a unor baterii antirachetă pentru distrugerea rachetelor nord-coreene care i-ar ameninţa teritoriul, Guvernul japonez a trimis un consilier săptămâna trecută, la Phenian, în mare secret, o iniţiativă percepută prost de Seul şi de Washington.
În opinia lor, vizita surpriză a lui Isao Ijima ar fi o tentativă nord-coreeană de a produce o breşă în tabăra occidentală.
Seulul a calificat această vizită drept "inutilă", iar emisarul american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a evocat o tentativă "de divizare a comunităţii internaţionale".
"Japonia are o problemă extrem de importantă (de rezolvat), care nu este în interesul altor ţări", a justificat duminică un ministru japonez pentru postul public de televiziune NHK.
Japonia şi Coreea de Nord nu întreţin relaţii diplomatice. Tokyo acuză Phenianul că nu face dezvăluiri complete în privinţa răpirilor japonezilor, în timp ce Coreea de Nord afirmă că această problemă a fost rezolvată la începutul anilor 2000, odată cu repatrie