Liderii statelor membre au ajuns la Bruxelles, unde începe Consiliul European, cu două puncte extrem de importante pe agendă: securitatea energetică şi măsuri contra evaziunii fiscale. Pe de altă parte, presa germană relatează că statele membre ar fi ajuns deja la un acord să nu reducă numărul de comisari europeni.
Primul punct al summitului se referă la securitatea energetică a Europei. Liderii europeni ar trebui să ajungă la un acord prin care să asigure prețuri accetabile pentru consumatori, să reducă taxele pentru importul de energie și…la fel de dificil, să asigure o producție internă permanentă. Pentru că dacă lucrurile nu se vor schimba, peste 20 de ani Europa ar urma să fie dependentă în proporție de 80% de importuri, aşa cum a avertizat înainte de summit preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy.
Ce vrea România?
România va fi reprezentată la acest Consiliu de Victor Ponta, care a explicat ieri că a primit mandatul de negociere de la preşedintele Traian Băsescu. Din ceea ce a declarat premierul, România vrea energie verde, din surse regenerabile, dar cu o condiție: să mențină prețurile pentru populație și industrie în limite acceptabile. Aici vine o a două chestiune: protejarea consumatorului vulnerabil. Pentru că o parte importantă din populația României, spune premierul, are venituri reduse, așa că are nevoie de politici de protecție în fața creșterii prețurilor la energie. Un alt punct de pe agendă, dacă va fi atins în Consiliu, se referă la gazele de șist. Tot Victor Ponta a precizat că România va merge alături de Polonia şi Marea Britanie și va insista pentru “exploatarea în viitor a altor surse de gaze și petrol care să ne asigure independența energetică pe termen mediu și lung”. Adică gazele de sist, o sursă destul de controversată de energie şi interzisă de alte state europene.
România şi-ar dori să pledeze ş