Dorul de România, dar şi ambiţia de a-şi motiva copilul să-şi atingă potenţialul maxim, au născut în mintea lui George Bartan (48 de ani) un proiect jucăuş: “lipirea" României cu SUA, folosind doar piese colorate de Lego.
"Nu credeam că voi ajunge în SUA vreodata altfel decât ca turist. Coincidenţa face că am citit anunţul despre Loteria Vizelor chiar în EVZ", povesteşte George, un orădean cu o diplomă în Construcţii, stabilit de 17 ani pe Tărâmul Făgăduinţei.
Dar viaţa de peste Ocean i-a priit: are o mică firmă de curăţenie, iar inginerul din el concepe tot soiul de proiecte pentru de fiul său de 13 ani. Despre America are numai cuvinte de laudă, însă recunoaşte că sistemul de educaţie şchioapătă la clasele primare şi secundare.
"Comparativ cu alte ţări industrializate, rezultatele academice ale elevilor americani (clasele I-XII) sunt cu mult mai slabe, în condiţiile în care cheltuielile publice pentru un elev trec de 7.000 de dolari anual", explică George.
Un părinte inventiv
Iniţial, tatăl şi-a propus să schimbe lucrurile, pornind de visul lui George junior, băiatul său, de a deveni pilot. "De la un hobby al copilului, se pot dezvolta proiecte în care să înveţe noţiuni din diverse domenii, fără să i se impună", detaliază românul. Distracţia a meritat tot efortul: au lansat împreună, în spaţiu, o rachetă în miniatură, au manevrat un mini-avion cu propulsie şi au construit o hartă de navigaţie aeriană, inspirându-se din cărţile lui Jules Verne. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, micuţul George fiind ales, în clasa a IV-a, al doilea pe statul Ohio la testele pentru Ştiinţă.
Odată cu vârsta băieţelului, au crescut şi provocările. “Accidental, am descoperit pe internet competiţia internaţionala de robotică First Lego League (FLL) şi am organizat, ca voluntar, o echipă cu câţiva dintre colegii băiatului meu, pe-atunci