Organismele modificate genetic (OMG) dauneaza grav sanatatii, potrivit activistilor care militeaza pentru interzicerea cultivarii acestora in Romania. Reprezentantii unor patronate din agricultura sustin insa ca oricum consumam in fiecare zi produse care contin, de exemplu, soia modificata genetic, numai ca aceasta nu mai este produsa pe plan local, ci importata din America.
Sunt OMG-urile un pericol real pentru sanatatea umana sau un potential de dezvoltare a agriculturii ignorat de romani?
Vecinii maghiari au distrus 400 de hectare de culturi de porumb, dupa ce au constatat ca au fost cultivate cu seminte modificate genetic, declarand razboi gigantului biotehnologic Monsanto, potrivit unor informatii aparute in presa in aceasta saptamana.
In timp ce ungurii au interzis OMG-urile, in Romania se cultiva porumb modificat genetic pe o suprafata controlata de 1.050 de hectare.
Ce spun activistii
"Romania a avut dintotdeauna o pozitie favorabila OMG-urilor. Chiar fosti angajati ai Monsanto care au devenit ulterior ministri, Valeriu Tabara si Stelian Fuia, si-au declarat public opinia in favoarea OMG", a spus pentru DailyBusiness.ro Raluca Dan, membra a asociatiei de fermieri Eco Ruralis, subliniind conflictul de interese.
Ea a amintit ca in Romania se cultiva soia modificata genetic in perioada 1998-2007, dupa care a fost interzisa imediat ce am intrat in UE.
Raluca Dan apreciaza ca in timp ce in alte tari produsele Monsanto sunt interzise, in Romania exista o presiune mare din partea acestei companii, care detine aici o fabrica de erbicide si seminte.
"O critica la adresa Monsanto este ca detine drept de autor pe semintele pe care le vinde taranilor, astfel ca la o noua insamantare acestia trebuie sa plateasca din nou royalties (taxe pentru folosirea lor – n.r.). Nu exi