Din 2007, peste14.000 de medici au părăsit România pentru a lucra în străinătate. Anul trecut, numărul celor care au plecat din ţară l-a depăşit pe cel al absolvenţilor. Pascal Prigent, preşedintele comisiei de Sănătate din cadrul FIC şi general manager GSK, caută soluţii pentru a stopa acest exod.
La Interviurile Adevărul, Pascal Prigent detaliază atât problemele medicilor din România, cât şi neajunsurile investitorilor străini în industria de sănătate.
Pascal Prigent, fragmente din interviu Avem 2,4 medici la mia de locuitori în România, comparativ cu 3,6 în Europa, deci cu 50% mai mulţi. În principal, vrem să scoatem în evidenţă exemplele care credem noi că sunt repezentative pentru adevărata muncă a medicilor din România. De asemenea, vrem să finaţăm o campanie de advertising pentru a educa oamenii despre binele pe care medicii îl fac acestei ţări. Dacă medicii români nu ar fi foarte buni nu ar putea lucra în Franţa, în Marea Britanie sau în alte ţări. Populaţie sănătoasă înseamnă mai mulţi angajaţi activi, oameni care consumă. Este important pentru toată lumea. Cinstit, nu cred că o companie sau o organizaţie ca FIC poate să schimbe ceva. Ceea ce vrem noi să facem este un efect de bulgăre de zăpadă. Avem teren de recuperat şi această recuperare înseamnă creştere. În ulltimii ani ne-am confruntat cu faptul că nivelul de risc a rămas la fel de ridicat, însă creşetrea nu a mai fost aceeaşi, pentru că anumite taxe, precum clawback-ul, au afecatat masiv creşterea pieţei. Credem că o reformă a taxei clawback este necesară. În primul rând, în sensul reducerii ei, dar şi în sensul găsirii unui mecanism care să nu penalizeze inovaţia, ceea ce, din nefericire, face în prezent.
De ce vor investitorii în sănătate să stopeze exodul medicilor
Cine este Pascal Prigent
General manager GlaxoSmithKline (GSK) România din ianuarie 2011, Pascal Pr