Fără a avea un colegiu profesional ca-n ţările vecine, specialiştii spun că putem sesiza fie Ministerul Sănătăţii, fie Liga Medicilor. Însă niciuna dintre aceste structuri nu poate soluţiona integral plângerile pacienţilor
Din lipsa unui colegiu al medicilor şi o lege funcţională care să reglementeze abaterile ce ţin de malpraxis, singurele şanse ale pacienţilor de a-şi găsi dreptatea atunci când îşi suspectează medicii de rele tratamente este să sesizeze fie Ministerul Sănătăţii, fie Liga Medicilor.
Aparent lucrurile sunt simple. În realitate, din pricina birocraţiei de la minister, rişti să ţi se răspundă foarte târziu. De cealaltă parte, Liga Medicilor este o organizaţie doar cu rol consultativ, fără să-i poată trage la răspundere pe cei vinovaţi. „În România este Colegiul Medicilor. În Franţa funcţionează Ordinul Medicilor. Noi avem o ligă fără statut reglementat legal. Dacă ni se adresează vreun pacient putem studia cazul, iar concluzia pe care o emitem poate fi folosită în instanţa de judecată“, a spus chirurgul Gheorghe Ghidirim, care conduce de 15 ani această ligă.
Potrivit lui, cele mai frecvente solicitări vin din partea medicilor care pleacă la muncă peste hotare şi care au nevoie de certificate conform cărora nu au avut probleme profesionale.
Specialiştii de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate recomandă să ne adresăm ministerului, care poate investiga situaţiile de rele practici medicale şi emite note pentru soluţionarea problemelor sesizate.
INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ RĂTĂCITĂ ÎN PARLAMENT
„În Parlament există un proiect de lege privind Colegiul Medicilor, dar e ambiguu. Mai mult este o notă informativă decât o iniţiativă legislativă care trebuie să reglementeze acest sector“, a precizat şi Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate. Acesta a mai spus că