Universitarul sucevean (originar din Galaţi) Gheorghe Moldoveanu, doctor în filologie, îşi lansează astăzi, la USV, cu începere de la ora 13, volumul intitulat „A fi naţional sau a nu fi”, apărut la editura ieşeană PIM.
„Minunat lucru e ca la culcare să aparţii unui spaţiu şi să ai un statut, iar dimineaţa să te trezeşti într-un alt spaţiu şi cu un alt statut. Este schimbarea care s-a petrecut cu noi în intervalul dintre anii 2006 şi 2007: ne-am culcat în România, mai mult sau mai puţin români, şi dimineaţă eram în Europa, mai mult sau mai puţin europeni! Nu e deloc o glumă; schimbarea a fost consfinţită de documente atît ale statului român, cît şi ale Comunităţii Europene, chiar dacă mulţi nu simt nici un fel de schimbare, iar pentru alţii schimbarea produce derută.” Astfel îşi începea Gheorghe Moldoveanu un articol publicat în 2007 în „Revista română” a Despărţământului „Mihail Kogălniceanu” – ASTRA Iaşi, în care, printre altele, concepte precum „valoare naţională”, „adevăr naţional” sau „patriotism” erau cântărite de autor începând cu măsurile lui Mihai Eminescu, pentru ca enunţul final al autorului să fie „A nu fi naţional devine sinonim cu a nu fi”.
Specialist în limba română contemporană, istoria limbii române, dialectologie ş.a., Gheorghe Moldoveanu a publicat, începând din 1969, mai multe cărţi, printre care „Limba română în Bucovina. Statutul socio-cultural şi politic” (Iaşi, 1998). Dintre mulţimea de studii şi articole pe care le-a semnat, amintim „Destin bucovinean şi dialect bucovinean” (AUS, V, 1996).