de N. I. DOBRA
22 mai 2013 23:31
0 vizualizari
A-A+ Nu ştiu care deştept a inventat vorba cum că aşchia nu sare departe de trunchi. Aşa o fi în... pădure, nu şi în lumea oamenilor.
Ca să vă conving, vă ofer câteva exemple.
Blaise Pascal (1623-1662), scriitor moralist francez, matematician, fizician, filozof, unul dintre marii gânditori ai vremii sale. (A rămas celebrul lui panseu: "Dacă Dumnezeu nu există, nu pierdem nimic, dar dacă există, putem câştiga totul") Ei, bine, B. P. a fost fiul unui modest magistrat, care nu s-a remarcat prin nimic.
Denis Diderot (1713-1784) scriitor, filozof, critic de artă francez, autorul Enciclopediei franceze, la care a lucrat 21 de ani, a fost fiul unui fierar.
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), scriitor şi filozof elveţian de limbă franceză, care a lansat îndemnul întoarcerii la natură, singura cale prin care se poate restitui bunătatea primordială a omului (concept valabil până în zilele noastre), a fost fiu de ceasornicar.
Jean-Baptiste Poquelin, Moliere (1622-1673), dramaturg celebru, regizor, actor, conducător de companii teatrale francez, ale cărui piese fac deliciul publicului şi astăzi, a fost fiul unui tapiţer de la Curtea regelui Ludovic al XlV-lea.
Dacă ne oprim la pictori, Uccello a fost fiu de bărbier, Boticelli, de tăbăcar, Tintoretto, de boiangiu, Verrocchio, de ţiglar.
Venind la noi, cei mai mulţi scriitori de vază au avut origini modeste: Tudor Arghezi, fiu de arendaş, Eugen Barbu, fiu de tâmplar, Ion Alexandru, fiu de ţăran, Nichifor Crainic, fiu de cărăuş, Barbu Ştefănescu Delavrancea, fiu de căruţaş, Mircea Dinescu, fiu de muncitor, Ştefan Augustin Doinaş, fiu de ţăran, loan Slavici, fiu de cojocar, Marin Sorescu, fiu de ţăran, Ion Minulescu, fiu de negustor, Fănuş Neagu şi Marin Preda, fii de ţărani etc.
Sigur există şi excepţii, adică acolo u