Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la 21 mai 2013, radierea lui Franklin Templeton din poziţia de administrator al Fondului Proprietatea (FP), la cererea unui acţionar minoritar. Decizia este definitivă şi irevocabilă.
Prin respingerea recursurilor formulate de Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton, magistraţii au confirmat hotărârea similară pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.
Unul dintre acţionarii minoritari ai Fondului, avocata Ioana Sfîrăială, a dat în judecată instituţia pentru a se constata că numirea la cârma FP, în septembrie 2010, a companiei americane Franklin Templeton s-a făcut ilegal.
Decizia Curţii de Apel din 21 mai vine după ce, anul trecut, aceeaşi instanţă a anulat hotărârea AGA, din 6 septembrie 2010, prin care Franklin Templeton preluase administrarea FP. Tribunalul Bucureşti a tergiversat însă trimiterea hotărârii la Registrul Comerţului, în vederea radierii companiei americane de la Fondul Proprietatea. În consecinţă, acelaşi acţionar minoritar a dat din nou în judecată Fondul.
Avocata Sfîrăială: “Numirea este ilegală”
Ioana Sfîrăială a explicat cum s-a ajuns la această decizie. “Prin Hotărârile AGA din 06 septembrie 2010, a fost modificat ilegal actul constitutiv al Fondului Proprietatea şi a fost numit ca administrator Franklin Templeton. Aceste hotărâri au fost anulate de instanţe în mod irevocabil. Pentru a lipsi de efecte decizia Tribunalului Bucureşti, Franklin Templeton a convocat succesiv mai multe Adunări Generale, prin care s-a reaprobat actul constitutiv anulat”, a declarat pentru “Adevărul” Ioana Sfîrăială.
Potrivit avocatei, niciuna din modificările actului constitutiv nu a fost legală, deoarce nu au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern şi avizate, în prealabil, de către CNVM. În plus, aceste hotărâri ar fi fost luate după regulile prevă