Un studiu efectuat de cercetători scoţieni arată că presiunea sangvină a oamenilor variază în funcţie de temperatură, iar acest lucru poate avea efecte negative.
Studiul de la Universitatea Glasgow notează că lipsa soarelui şi ploaia în exces cresc riscul unui atac de cord. Ei menţionează că medicii ar trebui să ia în considerare şi temperatura de afară atunci când măsoară presiunea sangvină a pacienţilor, informează „Daily Mail“.
Expertul în boli de inimă, Sandosh Padmanabhan, a făcut legătura după ce a comparat informaţii în legătură cu presiunea sangvină a pacienţilor din vestul Scoţiei, pe decursul a peste patru decenii, cu datele meteorologice din zonă.
Aceasta a arătat că 50 la sută din pacienţi erau sensibili la scăderi bruşte de temperatură. Doar o schimbare de 2 mm de mercur poate avea efecte notabile.
Cercetări ulterioare au arătat că persoanele a căror presiune sangvină era sensibilă la temperatură aveau cu 35 la sută mai multe şanse să moară în timp ce studiul era în desfăşurare.
Pentru o bună funcţionare a inimii, persoanele sangvinice ar trebui să aibă grijă de alimentaţie şi să facă exercitţii fizice.
Un reprezentant al asociaţiei de caritate Blood Pressure UK declară: „Este interesant de ştiut că există o legătură între vreme şi presiunea sângelui, o cercetare mai amplă este necesară pentru pentru a înţelege potenţialul mecanism din spatele lui“.