Boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică sunt mai frecvente la persoanele între 15 şi 40 de ani
Alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, abuzul de antibiotice, imunizările repetate sunt factori care explică creşterea numărului pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale (BII), avertizează prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie. “Cu cât trăim mai mult potrivit stilului de viaţă occidental cu atât suntem mai expuşi riscului de BII. Astfel, în zona Bucureştilor şi a Transilvaniei, BII şi cancerul de colon sunt mai frecvente” , subliniază prof. dr. Diculescu. BII sunt afecţiuni cronice ale tractului gastrointestinal, autoimune, mai frecvente fiind boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică. BII se caracterizează prin alternanţa perioadelor active cu cele de remisie. BII înseamnă dureri abdominale, stare de oboseală, pierderea în greutate, diaree zile şi săptămâni la rând sau scaune cu hemoragie etc. “Îndemnul meu către toţi pacienţii care au aceste simptome este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia”, spune prof. Diculescu.
Reputatul gastroenterolog insistă asupra capcanei în care sunt prinşi în special tinerii. Ei sunt atraşi de restaurantele cu bucătării exotice. Evident nu de acolo vine boala, ci din stilul de alimentaţie diferit de obiceiurile noastre alimentare.
Totuşi, până acum medicina încă nu a descoperit toţi factorii care declanşează BII. Conform estimărilor, în România, în 2013, numărul total al persoanelor cu BII este de 5-10 ori mai mare comparativ cu 2002. Din totalul de 5.000 de pacienţi cu BII doar 20% figurează în registrele naţionale. Dar iată că sunt şi veşti bune pentru aceşti pacienţi. Dacă în urmă cu un deceniu erau una-două soluţii, acum sunt multe, important fiind să fie aplicate la timp.