Google şi Apple au venituri de miliarde de euro anual, dar ajung să plătească impozite foarte mici în comparaţie cu sumele încasate, deoarece contabilii lor ştiu să profite de vidul legislativ din statele în care cei doi giganţi activează. Sursa: REUTERS
Irlanda pare că a devenit poarta prin care câştigurile Apple şi Google ajung în paradisuri fiscale. În Irlanda, taxele pentru marile corporaţii sunt de 12,5%, iar în Marea Britanie de 23%. Aşa se face că Google a plătit doar 7,3 milioane de lire sterline către statul britanic, deşi a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de lire sterline.
Cum s-a ajuns aici? Explicaţia o dă un fost angajat al Google, citat de "Daily Mail", care a povestit că, în perioada 2002-2006, timp în care a lucrat pentru Google, a încheiat contracte de publicitate cu firme din Marea Britanie, dar colegii lui din Irlanda semnau documentele. În aceste condiţii, Google consideră că toate vânzările sale de publicitate au fost realizate în Irlanda, unde taxele sunt mai mici, şi nu în Marea Britanie.
Din Irlanda, câştigurile celor de la Google ajungeau, printr-un sistem ingenios, către paradisul fiscal din Bermuda, fiind evitată astfel impozitarea veniturilor din Marea Britanie.
Comportament necinstit, calculat şi lipsit de etică
Chiar dacă şefii Google susţin că nu au încălcat legea în niciun fel, numeroase voci, preşedinta comitetului pentru finanţe publice, Margaret Hodge, i-a spus vicepreşedintelui Google pentru Europa de Nord şi Centrală, Matt Brittin, că Google exploatează regulile şi acţioneaza fără etică.
"Compania dumneavoastră susţine că nu face rău. Faceţi rău, vă folosiţi de fum şi oglinzi", i-a spus Hodge lui Brittin, în timpul unui schimb aprins de replici. Oficialul britanic a adăugat ca Google practică "un comportament necinstit, calculat şi lipsit de etică".