Oamenii satelor nu privesc cu ochi buni cumpărarea de teren agricol de către străini.
Liberalizarea pieței funciare, începând cu 2014, va da posibilitatea cetățenilor străini să cumpere terenuri agricole în România. În prezent, aceștia pot doar să se asocieze în firme locale și să arendeze terenurile românești.
Oamenii satelor nu privesc cu ochi buni înstrăinarea terenurilor către cetățenii străini nici prin arendare, nici prin cumpărare, deși aceștia practică o agricultură performantă, în timp ce la noi există, încă, pământ nelucrat.
Austriacul Josef Gaida, administratorul SC Jagro SRL din satul Izvoare, a deținut în arendă, pe teritoriul comunei Bahna, peste 400 de hectare de teren. Fostul primar, Emil Prisecaru, nu a fost încântat de faptul că austriacul dorea să-și extindă suprafața de teren pe care o arenda și vedea în acesta un concurent puternic pentru fiul său, Emilian Prisecaru, administratorul SC Agroemi SRL. Scandalul iscat între cetățeanul austriac și localnici, cu doi ani în urmă, s-a mutat din câmp în instanță și a fost alimentat, crede actuala conducere a administrației publice locale, de fostul primar Prisecaru, pentru ca fiul acestuia să preia terenul arendat de Josef Gaida, deși acesta a investit bani în lucrări de îmbunătățire a solului și a cumpărat tractoare performante pentru a lucra pământul.
Nici actualul primar nu-i prea vesel când se aduce vorbă despre intenția vreunui cetățean străin de a lucra, cu atât mai mult, de a cumpăra teren. “Nu le dăm voie străinilor să vină la noi. Are cine să lucreze pământul. Nu avem teren nelucrat”, spune Liviu Cristian Ploșniță, primarul comunei Bahna.
Locuitorii satelor comunei Bahna sunt prea în vârstă ca să-și mai lucreze singuri pământul, astfel că în comuna Bahna sunt zece asociații agricole care arendează terenuri cuprinse între 25 de hectare (AF Ploșniță Liviu)