De felul în care Executivul României, alături de alte guverne europene partenere în proiect, îşi va juca propria carte, depinde soarta unor investiţii de 1,5 miliarde de euro. Sursa: Nicu Dîrdîiac
Concret, astăzi, la Consiliul European de la Bruxelles, şi în perioada următoare, urmează să se finalizeze detaliile proiectului care va oferi României independenţa de gazul rusesc. Este vorba despre Nabucco, conducta care va trasporta gaze din Azerbaidjan până în Europa Centrală şi de Vest.
Executivul va face lobby pentru ca ruta de transfer să fie Nabucco Vest, care ar traversa România şi nu TAP, cealaltă variantă, care ar trece prin Europa de Sud, prin Grecia, Albania şi Italia, ocolind deci ţara noastră. Traseul Nabucco este şi pe agenda Consiliului European de astăzi.
"Se va discuta despre realizarea acestui proiect pe teritoriul României. Există şi un alt proiect, dar ceea ce este important pentru România este Nabucco Vest, care trece prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi merge mai departe Austria şi toată Europa", a spus, ieri, premierul Victor Ponta.
Între câştiguri şi cheltuieli
Miza transferului gazelor prin România implică o serie de avantaje. În primul rând, România, ca ţară de tranzit, ar putea beneficia de investiţii de 1,5 miliarde de euro.
"În plus, este vorba de taxe de tranzit. Pe de altă parte, numai dacă se aprobă această variantă România va putea exporta gazele extrase din Marea Neagră prin intermediul Nabuccco", a spus pentru EVZ Otilia Nuţu, expert în energie în cadrul Expert Forum.
De asemenea, România ar deveni independentă de gazul rusesc. "Totodată, există perspectiva de a avea acces la reusurse mai ieftine, prin intermediul depozitelor de stocare a gazelor de la noi. Acestea pot fi folosite pentru depozitare, când preţul gazului este redus, urmând să facem exporturi când tariful la gaze creşte. Dar, mai al