Italia intentioneaza sa permita angajatilor varstnici sa-si reduca orele de munca si sa devina mentori pentru angajatii tineri, pentru a reduce somajul in randul acestora din urma.
Ministrul Muncii, Enrico Giovannini, a anuntat ca planuieste sa discute saptamana aceasta ideea de "stafeta generationala" cu liderii sindicali, scrie Wall Street Journal.
Un asemenea plan poate oferi economii substantiale angajatorilor si va constitui o mana de ajutor pentru tinerii care isi cauta un loc de munca si care sunt cei mai defavorizati de actuala recesiune pe care o traverseaza Italia.
Cu toate acestea, schema nu creeaza locuri noi de munca si contribuabilii vor trebui sa achite contributiile la pensiile angajatilor in varsta care aleg sa participe. Planul este "costisitor, dar posibil", crede Giovannini.
Guvernul de coalitie al premierului Enrico Letta si-a stablit ca prioritate imbunatatirea situatiei generatiei tinere - 38,4% din tinerii italieni sunt someri.
Printre masurile vizate sunt legi care vor permite mai usor companiilor sa angajeze personal temporar si sa reinnoiasca unele contracte astfel intocmite, si masuri de a suplimenta veniturile pentru angajatii trimisi fortat in concediu.
Stafeta generationala este de departe, insa, comenteaza sursa citata, cea mai atragatoare masura. Practic, o persoana aflata in preajma pensionarii va putea munci jumatate din norma, pentru jumatate de salariu, restul de norma urmand a fi efectuata de un angajat tanar.
Angajatorii si-ar plati tinerii angajati mai putin, in vreme ce angajatilor varstnici li s-ar promite plata intreaga a contributiilor sociale, de la buget.
Sunt si critici, insa, care spun ca nu este o solutie sa muncesti mai putin, pentru ca mai multi sa poata munci, si singura masura ce poate avea succes este una de creare de l