Peste 15 la sută dintre adulţii din Oltenia au diabet zaharat şi 33 la sută suferă de obezitate, aceste date fiind considerate "alarmante” de către specialiştii Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice care au prezentat, miercuri, la Sibiu, rezultatele unui studiu efectuat în zonă.
Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, medicul Maria Moţa, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, rezultatele preliminare ale unui studiu naţional care urmăreşte stabilirea cu exactitate a numărului de persoane bolnave de diabet sau care prezintă riscul de a se îmbolnăvi, fiind disponibile, deocamdată, datele pentru Oltenia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Maria Moţa a anunţat că studiul se intitulează "PREDATOR", acronim de la Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, care se desfăşoară pe durata a 12 luni, în o sută de centre din ţară, fiind evaluate aproape 3.000 de persoane.
"Este epidemie de diabet la nivel mondial. Ultimul Atlas de Diabet al Federaţiei Române de Diabet ne arată că, în lume, există la ora actuală circa 372 de milioane de persoane cu diabet zaharat, aproximativ tot atâţia cu prediabet, adică cu analizele modificate şi este important de ştiut pentru că, dacă nu se intervine activ, jumătate din aceste persoane, în următorii zece ani, vor deveni persoane cu diabet zaharat. Plecând de la alerta de epidemie intenaţională, am studiat anul trecut şi am prezentat situaţia pe România. Judeţe alăturate care unele au foarte multe cazuri şi altele foarte puţine, fără nicio explicaţie. Există diferenţe extrem de mari de la un judeţ la altul. Am ajuns la concluzia că este absolut obligatoriu să demarăm la nivel naţional un studiu care să cuprindă toate judeţele ţării şi noi să ştim c