O masa consistenta la micul asigura un ritm de munca ridicat, dar sporeste cantitatea totala de calorii. Ce e de facut in aceasta situatie?
Chiar trebuie sa mancam bine dimineata? De foarte mult timp, nutritionistii insista ca este necesar sa ne hranim corect de trei ori pe zi, pentru a evita pericolul ingrasarii. Pe de alta parte, numeroase lucrari stiintifice au demonstrat importanta micului dejun pentru capacitatile intelectuale ale omului, in special la copii.
Dar un studiu britanic prezentat la ultimul congres european consacrat obezitatii ar putea pune in cauza aceasta dogma. El arata ca o reducere cu 20% de pana la40% a volumului micului dejun nu creste contributia celorlalte mese si conduce, prin urmare, la o diminuare a consumului caloric global pe parcursul unei zile.
Daca este sa-i dam crezare lui Susan Jebb, de la Universitatea Cambridge, si colegilor ei, a manca mai putin dimineata este chiar benefic. Cercetorii britanici au evaluat impactul aportului caloric zilnic asupra 33 de pacienti supraponderali. Unii au avut dreptul la un mic dejun standard (25% din aportul zilnic de calorii recomandat, adica 700 kcal), altii la o masa mai „usoara” cu 20% sau chiar 40% (560 kcal, respectiv 420 kcal). Toti au primit cereale, lapte semidegresat, oua fierte, jambon, paine, branza si suc de fructe. A variat numai cantitatea oferita.
Concluzie: volumul micului dejun nu influenteaza consumul de alimente din restul zilei. Chiar daca autorii studiului nu precizeaza cantitatea minimala necesara, ei sustin ca pacientii care au mancat mai putin dimineata si-au redus aportul caloric zilnic.
Aceste rezultate, daca sunt confirmate la o scara mai mare, arunca o lumina noua asupra anchetei realizata de Credoc privind consumul de alimente si modelele de viata. De fapt, ea arata ca micul dejun este „in pierdere de viteza”, atat in cazul