Mii de vrâncence apelează la ajutorul medicilor, anual, pentru a scăpa de sarcinile nedorite. Totuşi, statisticile întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea evidenţiază o scădere a numărului avorturilor în ultimii ani.
Medicul Alin Lazea din cadrul DSP, spune că dacă în 2009, la nivelul judeţului au fost înregistrate 2.267 avorturi, anul trecut au fost înregistrate doar 1.569 de avorturi. Medicul este de părere că scăderea numărului de avorturi se datorează creşterii nivelului de educaţie sanitară. De asemenea, multe tinere apelează la metode contraceptive. „În continuare, foarte multe dintre întreruperile de sarcină sunt făcute de tinere cu vârste de până la 20 de ani, dar şi numărul acestora a scăzut în ultimii ani. Dacă în 2009, 185 de tinere cu vârste între 15 şi 19 ani au recurs la avort, anul trecut au recurs la această metodă 101 tinere. Sunt de părere că numărul avorturilor a scăzut deoarece din ce în ce mai multe adolescente apelează la pilule contraceptive, deşi ar fi de preferat prezervativul”, este de părere medicul Alin Lazea.
Totuşi, medicii atrag atenţia că administrarea pilulelor contraceptive trebuie să se facă doar la recomandarea medicului şi nu „după ureche”. „Adolescentele trebuie să se adreseze medicului de familie, medicului ginecolog sau medicului de planificare familială, care le va recomanda pilule care se pliază pe vârsta şi organismul lor. De asemenea, tinerele trebuie să evite să recurgă la aşa zisa pilulă de a doua zi, deoarece conţine un număr foarte mare de hormoni. Adolescentele trebuie să ţină minte că avem mii de bolnave de cancer de col uterin în judeţ, iar administrarea unor pilule cu conţinut mare de hormoni ar putea cauza această boală”, mai spune medicul Alin Lazea.
Vrâncencele care doresc să folosească metode contraceptive se pot adresa medicilor de familie sau