Adolescenții sunt cei mai expuși riscului de a suferi tulburări alimentare, deoarece nu se simt niciodată sufi cient de bine în pielea lor. Anorexia și bulimia, tulburări psihice grave, apar în această perioadă. Sursa: VLAD STĂNESCU
O alimentaţie corecta asigură creşterea şi dezvoltarea adecvată a adolescenţilor şi îmbună tăţeşte sănătatea şi performanţele şcolare ale acestora. În ultimii ani însă, nutriţia adolescenţilor a suferit un declin. Potrivit studiilor, mai mult de 16% dintre copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani sunt considerati supraponderali, iar 11% dintre adolescenţi sunt clasificaţi ca suferind de obezitate.
Greşeli alimentare
Din studii reiese că principalii vinovaţi sunt programul de mese dezordonat, gustările prea sărace în substanţe nutritive, dar bogate în calorii, consumul exagerat de produse de patiserie sau de dulciuri, imitarea unor modele prin diete drastice, consumul de băuturi carbogazoase şi sedentarismul.
„În medie, necesarul de calorii pentru un adolescent este de 1.800-2.000 kcal la fete şi de 2.200 – 2.500 la băieţi. Adolescenţii au nevoi crescute de proteine, calciu şi fier: 45-50 de g proteine pe zi, pe care le obţin din consumul de carne, ouă, produse lactate, dar şi din surse vegetale cum sunt fasolea, lintea, cerealele integrale, vegetale cu frunze verzi, ca urzicile, ştevia, spanacul”, explică medicul pediatru Andreea Gornic. Nevoile calorice sunt mai mari la adolescenţii sportivi (până la 3.000 kcal), iar pentru cei cu regim vegetarian strict, este necesară suplimentarea alimentaţiei cu fier, calciu şi vitamina B12.
Anorexia şi bulimia, bolile societăţii actuale
Zeci de articole şi fotografii evidenţiază „siluetele perfecte”, de cele mai multe ori photoshopate, ale idolilor adolescenţilor. Modelul imposibil de atins şi dorinţa intensă de a deveni atractiv pentru sexul opus, d