Public in acest colt de pagina electronica textul meu („Un ardelean din Chiojdeanca”) pregatit pentru antologia omagiala „Eugen Simion – 80”, Editura Tracus Arte, carte ce va fi lansata joi, 23 aprilie 2013, in Aula Academiei Romane (Calea Victoriei nr. 125), in sesiunea omagiala pe care Academia Romana i-o dedica Profesorului si criticului literar Eugen Simion. Cuvantul de deschidere al sesiunii omagiale va fi rostit de catre academicianul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.
Vor vorbi despre opera si personalitatea ilustrului sarbatorit acad. Marius Sala, vicepresedintele Academiei Romane, acad. Viorel Barbu, prof. Michael Metzeltin, membru de onoare al Academiei Romane, acad. Grigore Brancus, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Romane, dr. Stefan Colceriu.
Eram adolescent, la 7 kilometri de Blaj, in satul Panade, satul Ciparestilor, cand am auzit pentru prima data din gura bunicului meu o spusa celebra a lui Lucian Blaga: „un ardelean este un om care duce un gand pana la capat!”. Imi inchipuiam, inca de pe atunci, ca toti cei care duc un lucru pana la capat sunt adevarati ardeleni, chiar daca ei erau ori veneau din toate colturile lumii. O geografie interioara pe care o mosteneai ori pe care o dobandeai si care iti oferea, prin gandul dus pana la capat, si autenticitate, si organicitate, si o biografie deasupra vremurilor, si asumarea unui destin de constructor!
Stiu ca Profesorul Eugen Simion isi are radacinile in Prahova, intr-un sat de poveste, Chiojdeanca, avand o ruda a bunicului sau, ilustrul jurist Andrei Radulescu, cel care fusese, intre 1946 si 1948, presedintele Academiei Romane. Un jurist care a stiut sa apere proprietatile Academiei Romane incat acestea sa nu fie nationalizate in totalitate de regimul comunist. Actele au fost facute atat de bine de Andrei Radulescu incat, dupa Revolutie, academicianul Eugen Simion, p