În foarte scurt timp, județul Satu Mare, ca unitate administrativ-teritorială cu delimitarea și organizarea foarte apropiate de cele actuale, urmează să împlinească 45 de ani de existență. Mai exact, la 27 mai 1968 Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România a luat „Hotărîrea pentru delimitarea administrativ-teritorială a municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Satu Mare“, care, printr-o anexă ad-hoc, reglementa „delimitarea administrativ-teritorială a municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi organizarea unor oraşe ca municipii și a unor comune ca oraşe din judeţul Satu Mare“. Peste două zile, în 29 mai, așadar, „Cronica sătmăreană – Organ al Comitetului județean Satu-Mare al P.C.R. și al Consiliului popular județean provizoriu“ – ajunsă la nr. 85 (824) al anului de apariție I (VIII) – avea să reproducă hotărârea guvernamentală anterior menționată, însoțită de anexa la care aceasta făcea cuvenita trimitere.
În felul acesta, sătmărenii – atât locuitorii urbei, cât și ai județului pe cale de a fi înfiinţat – aflau că dependența lor de Baia Mare s-a terminat, drumurile asfaltate – atât dus, cât și întors – fiind reorientate către „județ“, înspre Sătmarul readus pe o poziție în care, mai în largul său fiind, s-a simțit mult mai bine. Aflau, de asemenea, că s-a gătat şi cu prea sus-pusa „regiune“, precum și cu spusa lui „Just! a spus tovarășu’ de la raion…“
Pe vremea regiunilor, Sătmarul era doar un raion!
Fiindcă tot veni vorba de regiunea Maramureș – cu reședința la Baia Mare (oraş regional, de care aparţineau Baia Sprie şi Firiza) –, poate că nu ar fi rău să trecem în gazetă evoluţia organizării administrativ-teritoriale a anilor cincizeci-şaizeci ai veacului trecut – de pe vremea Republicii Populare Romîne (R.P.R.) –, ale cărei principale repere au fost:
– 6 septembrie 1950, când, prin Legea