Bănățenii dețin cele mai scumpe proprietăți, după Capitală, coform ultimelor date din piața imobiliară. Conace vechi de sute de ani și restaurate pot ajunge și la un milion de euro.
Dacă cel mai scum conac din țară costă 2,5 milioane de euro și se găsește la București, Timișoara și Zăgujeni – o localitate din Caraș Severin – sunt următoarele pe lista zonelor cu locuințe scumpe. Timișoara ocupă locul secund la nivel național în clasamentul imobilelor foarte valoroase scoase la vânzare. Un conac care costă aproape un milion de euro este de vânzare în orașul de pe Bega de câțiva ani.
Este vorba despre o proprietate formată dintr-o clădire cu cinci camere restaurată, cu o suprafaţă utilă de 505 metri pătraţi, şi un teren de 1.581 de metri pătraţi, de vânzare pentru suma de 900.000 de euro. Clădirea are o vechime de peste 150 de ani, fiind singura construită în stilul clasicismului maghiar din perioada 1830-1840. ”Imobilul a fost consolidat şi renovat de către actualul proprietar, păstrând însă cu fidelitate caracteristicile arhitecturale ale clădirii. În afara destinaţiei de reşedinţă, conacul poate găzdui un club, restaurant, consulat, sediu de firmă sau o clinică privată”, spun agenții imobiliari.
Singurul conac construit în Timişoara în stil clasic maghiar din perioada 1830-1840 îşi aşteaptă un cumpărător încă de acum trei ani. Istoria casei de pe strada Lorena e deosebită. Conacul a fost construit de un fost industriaş de lichioruri, iar apoi a intrat în proprietatea Fabricii de Ciorapi, care a folosit spaţiul pentru cantină și grădiniţă. În 2003 a fost cumpărat de Ştefan Kallos, care a decis să renoveze în totalitate conacul. Acum speră să îl vândă. Pivniţa cu boltă are o lungime de 52 de metri și a fost amenajată pentru club şi cramă. Curtea interioară are fântână arteziană.
36.000 de euro camera în Caraș
800.000 de euro este preţul c