Campania de opriri de apă derulată în Hunedoara se lasă cu verificări la asociaţii şi, foarte posibil, cu plângeri penale. După ce zile la rând au stat fără apă deşi majoritatea erau la zi cu întreţinerea, locatarii mai multor blocuri din Hunedoara s-au adresat Primăriei oraşului.
Edilii au hotărât că, în câteva cazuri, se impune o verificare efectuată în colaborare cu Poliţia.
"Chiar în această după-amiază împreună cu angajaţi ai Poliţiei din municipiu vom descinde la sediile mai multor asociaţii pentru verificări. Este vorba despre cinci sau şase persoane care administrează vreo 25 de asociaţii de proprietari ce înregistrează debite mari la plata facturilor de apă şi canalizare. Nu se mai poate continua aşa. Sunt mereu cam aceleaşi asociaţii care nu plătesc la timp. În cel mult 30 de zile vom finaliza verificările şi vom lua măsurile care se impun. Potrivit legii, Primăria are posibilitatea să re-examineze şi să sancţioneze administratorii de asociaţii, ori chiar să întocmească plângeri penale pe numele acestora, în funcţie de gravitatea faptelor comise", declară primarul Hunedoarei, Viorel Arion.
Acesta adaugă că verificările derulate de Primărie în colaborare cu poliţiştii pleacă şi de la un fapt suspect: la doar câteva ore după ce au fost lăsate fără apă, unele asociaţii au plătit 20.000 sau chiar 30.000 de lei, sume prea mari ca să poată fi strânse de la locatari într-un interval atât de scurt.
Cu două săptămâni în urmă, operatorul judeţean de apă şi canalizare, Apa Prod, a început o adevărată campanie de recuperare a creanţelor de la datornici prin blindări ale branşamentelor. Mii de apartamente din Hunedoara, Deva, Simeria, Călan, Haţeg, Brad, Certej şi Geoagiu au rămas, pe rând, fără apă la robinete.
Furnizorul are de recuperat, în total, de la proprietarii de case şi apartamente aproximativ 4 milioane de lei. Cele mai mari dat