Criza economică a împlinit cinci ani în ţara noastră, însă economia din România are de suferit mai ales din cauza unui sistem bancar foarte costisitor, a unei guvernări care alungă investitorii, a unui sistem de taxe şi impozite tot mai apăsător şi mai ales a unei mentalităţi şi a unei clientele care împiedică bunul mers al unei pieţe libere. Florin Cîţu este invitatul acestei ediţii şi ne vorbeşte despre cum a reuşit România să crească cu doar 1% pe an din 90' încoace dar şi despre starea în care se află şi soluţiile pe care le-ar putea avea economia românească.
Florin Cîţu are în prezent o firmă de consultanţă financiară care îi poartă numele. El are colaborâri atât cu Ministerul de Finanţe, cât şi cu clienţi corporatişti de renume. Cîţu şi-a început cariera o dată cu terminarea studiilor, la începutul anilor 2000, după ce şi-a dat doctoratul în macroeconomie, economie internaţională şi econometrie (combinaţia dintre economie, matematică şi statistică) la Universiteatea de Stat Iowa, SUA.
De-a lungul timpului Cîţu a oferit consultanţă atât în România, cât şi în ţări precum Belgia sau Noua Zeelandă, acolo unde a colaborat cu trezoreria. Începând cu 2006 a devenit economist şef la ING Bank România, ca mai apoi, între 2007-2011 să ocupe funcţia de şef al pieţelor financiare în cadrul aceleiaşi bănci.
Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online "Dezbaterile României libere" pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 13.00-14.00.
Principalele declaraţii din emisiune:
Florin Cîţu spune că seminţele actualei crize economice au fost sădite încă din 1996, când a avut loc prima încercare de bail-out, atunci când Bill Clinton a salvat Mexicul. “Atunci băncile a