În ultimii ani, băncile se confruntă cu o presiune din ce în ce mai crescută de a-şi reduce costurile şi a-şi conserva marjele de profit. Presiunile sunt datorate, în parte, numărului mare de măsuri legislative adoptate în contextul unei crizei economice severe. Drept urmare, cele mai multe bănci au început să-şi reducă expunerea prin vânzarea activelor şi a activităţilor auxiliare activităţii bancare sau prin diminuarea acestora pentru a reduce costurile prin orice metodă. În acest context, externalizarea bazată fie pe soluţii interne, fie pe soluţii externe, a fost percepută ca o măsură total justificată de a atinge aceste obiective din moment ce permite grupurilor bancare reducerea costurilor şi concentrarea pe activităţile de bază, lăsând sarcinile auxiliare în gestiunea specialiştilor în domeniu.
Studiul "Externalizarea în industria bancară", realizat de Ensight Management Consulting, indică cele mai importante motive pentru a utiliza externalizarea de activităţi în cadrul sectorului bancar, subliniind că, mai mult decât a reduce costuri şi a se concentra pe activităţile de bază, externalizarea oferă acces la tehnologii noi şi permite o gestionare mai bună a acestora, poate fi un răspuns bun la nevoia de a degreva resursele de activităţi auxiliare, reprezentând de asemenea o soluţie pentru a reduce timpul investit în implementarea schimbărilor tehnologice.
Comparativ cu externalizarea, best sourcing cuprinde mai degrabă o viziune completă a impactului înregistrat asupra unei entităţii, reprezentând mai mult decât un element legat de contul de profit şi pierdere sau un element de centralizare a proceselor. Aspecte precum resursele umane, mediul, piaţa, sau reglementările trebuie luate în calcul atunci când se evaluează riscurile şi contextul externalizării.
Studiul ilustrează, de asemenea, cum sfera activităţilor bancare de bază a fost restrân