Conform unui anunţ făcut zilele trecute de reprezentanţii Guvernului, tarifele sociale la energie nu vor mai fi eliminate, conform unei noi înţelegeri cu F.M.I., iar ajutorul de încălzire a locuinţei va fi majorat în luna noiembrie, pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Rămâne de văzut cum se vor împăca aceste reglementări cu diferendele existente deja între România şi instituţiile europene, legate de piaţa energetică şi tarifarea energiei.
Tarifele de protecţie, menţinute
Conform anunţului făcute zilele trecute de reprezentanţii Guvernului, o măsură care fusese negociată acum doi ani nu mai este aplicată în urma renegocierii cu F.M.I. şi instituţiile europene. Este vorba despre eliminarea tarifelor sociale la energie, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 aprilie în acest an. “Tarifele sociale nu se mai elimină, ele trebuiau eliminate la 1 aprilie, nu se elimină, fac parte din ceea ce am negociat cu partenerii noştri internaţionali. Deci, o altă măsură care protejează consumatorii vulnerabili”, declară ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Totodată, el a anunţat că ajutorul pentru încălzire va fi majorat în luna noiembrie, cu un nivel care nu a fost încă stabilit.
Rămâne de văzut cum se vor împăca aceste măsuri cu diferendele existente între România şi instituţiile europene, legate de piaţa energetică şi tarifarea energiei. Potrivit publicaţiei britanice The Economist, care citează surse Eurostat, România are unul dintre cele mai mici preţuri la energie electrică pentru consumatori casnici, respectiv una dintre cele mai mici taxe pe energie din U.E. Potrivit Eurostat, ţara noastră se poziţionează pe locul doi la cele mai mici preţuri la energie electrică pentru consumatorii casnici, cel mai mic preţ fiind în Bulgaria. Dintre statele membre, 11 ţări sunt sub media U.E., Cipru, Italia, Danemarca şi Germania fiind ţă