Nuanţa pe care o alegem pentru a ne zugrăvi pereţii din dormitor joacă un rol mai important decât credem atunci când vine vorba de calitatea somnului.
Un studiu efectuat recent de Travelodge şi publicat de Daily Mail a arătat că unele culori te pot ajuta să dormi ca un prunc, iar altele îţi răpesc din minutele de odihnă.
Astfel, albastrul deschis se pare că are efect calmant asupra ritmului bătăilor inimii şi asupra tensiunii arteriale, atribute care te ajută să dormi liniştit cel mai lung timp: 7 ore şi 52 de minute. La polul opus se situează violetul. Este prima pe lista culorilor care trebuie evitate pentru că induce o stare de agitaţie, te stimulează mental şi nu te ajută să te deconectezi după o zi agitată. Prin urmare dormi prost şi puţin, doar 5 ore şi 56 de minute, şi ai şanse mari să te trezeşti prost dispus din cauza coşmarurilor. Maronul şi griul trebuie lăsate şi ele deoparte pentru că favorizează instalarea stărilor de depresie. Ai grijă, argintiul stimuleză exerciţiul fizic, asta dacă nu vrei să-ţi transformi locul în care pui capul pe pernă în sală de aerobic.
Interzis la roşu
Şi activitatea sexuală depinde într-o anumită măsură de cum îţi vopseşti camera. Astfel, cuplurile care aveau dormitoarele decorate în nuanţa caramelului făceau dragoste în medie de trei ori pe săptămână. Ironic, amorezii care au optat pentru culoarea pasiunii, roşu, au mărturisit că au parte de doar o partidă de sex pe săptămână.
Chris Idzikowski, expert in somnologie la Centrul pentru Dormit din Edinburgh, consideră rezultatele studiului interesante şi explică legătura dintre calitatea somnului şi culori: “În structura retinei există receptori specializaţi, numiţi celulele ganglionare, care sunt foarte sensibili la culoarea albastru, spre exemplu. Aceşti repecetori trimit informaţia într-o zonă profundă a creierului care controlează ritmul biolog