Conform estimărilor specialiştilor, în România, numărul total al persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale (BII) în 2013 este de cinci, până la zece ori mai mare comparativ cu anul 2002.
Din totalul de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în țară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale. În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual pe 19 mai, Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) lansează cartea „Autografe pe curcubeu“, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII – Maria, Răzvan, Ana-Maria şi Raul. Cartea îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora, pentru a-i ajuta şi pe alţi pacienţi să înţeleagă mai bine boala şi modul în care pot lupta cu ea, urmând exemplul celor care au reuşit să facă acest lucru. Alături de poveştile pacienţilor, cartea include interviuri cu medici gastroenterologi care vorbesc despre dificultăţile bolii şi soluţiile de tratament pe care le-au recomandat pacienților de-a lungul timpului.
„Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuși, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi“, a explicat prof. dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. El a precizat faptul că acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp