Vinurile județului Alba vor fi premiate în acest sfârșit de săptămână în cadrul unui eveniment ce va deveni unul de referință pentru zona noastră. “Gala Vinurilor 2013″ va reuni producători din toate colțurile Albei, iar din cele peste 50 de sortimente, vineri, va fi ales, pentru prima dată, vinul județului.
Autoritățile județene vor ca vinurile producătorilor locali să devină un nou produs de promovare turistică a județului Alba. Punctul culminant al manifestării îl va constitui desemnarea ”Vinurilor județului Alba” pe trei categorii: producători mari, mijlocii și mici.
La primele două categorii vor fi selectate vinurile care au obținut cele mai multe premii internaționale, iar, în cazul micilor producători, vinul județului va fi desemnat în urma rezultatelor unui concurs de vinuri desfășurat, zilele acestea, la Aiud, unde participă peste 27 de mici producători din județul Alba.
Concursul are loc la Casa Salve și se va desfășura în sistem închis, fiecare mostră fiind prezentată juriului în pahar, fără informații legate de proveniența acestora. Jurizarea va fi realizată de 7 experți din țară și străinătate: Dorin Popa – președintele juriului, Florin Aldea, Efrim Agrici, Robert Verger, Ion Danilescu, Tamas Shrenk, Rodica Părău și somelierul Radu Ilea. Punctajele acordate vor fi păstrate secrete până la Gala care va avea loc, începând cu ora 20.00, la Centrul Militar Județean din Alba Iulia.
Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra, cel mai apreciat vin la nivel internațional al companiei Jidvei, va primi distincția de ”Vin al Județului Alba”. Nec Plus Ultra a obținut până în prezent 16 de premii internaționale la concursurile de profil din Belgia, Franța, Canada, Austria, China, Germania, Italia și Bulgaria.
Dry Muscat Boierul, vinul produs pe Domeniile Boieru de la Ciumbrud va primi de asemenea titulatura de ”Vin al Județului Alba” la categoria pr