Călugării şi preoţii erau priviţi de puterea comunistă ca elemente neloiale regimului. În consecinţă, securitatea le organiza procese de judecată cusute cu aţă albă, fără martori sau cu depozite inventate. Aproape toţi slujitorii Domnului au ajuns în gulag.
Întemeiate în secolul al XVIII-lea, mănăstirile Curchi şi Călărăşeuca sunt printre cele mai vechi de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, iar tradiţiile aici sunt cu atât mai puternice. În aceste locaşuri monahale, de altfel ca în întreaga Basarabie, revenirea sovieticilor în august 1944 nu a fost primită cu bucurie. Crimele şi fărădelegile comise de regimul comunist în primul an de ocupaţie mai erau vii în memoria oamenilor. Ţinta poliţiei politice sovietice au fost mai întâi clerul mănăstirii Curchi. Ulterior, Ministerul Securităţii a tăbărât şi asupra slujitorilor de la mănăstirea Călărăşeuca.
Macarie Hamiţchi s-a născut în anul 1892, în satul Micleşti, judeţul Orhei. Până la vârsta de 15 ani s-a aflat lângă părinţi. A ales să-L slujească pe Dumnezeu şi în anul 1907 a intrat novice la mănăstirea Curchi. De aici, în anul 1916, a fost încorporat în armata ţaristă, demobilizat peste un an pe motiv de boală. A revenit la mănăstire, iar în anul 1928 a fost tuns călugăr, avansat în 1933 diacon.
Stareţ la mănăstirea Curchi
Din 1941 a fost preot la biserica din mănăstire, iar între martie şi noiembrie 1944 a exercitat funcţia de stareţ. A fost demis de noul arhiereu, pentru că nu i-a deschis poarta atunci când acesta a venit într-o inspecţie. După acest incident a fost numit din nou preot la biserica din mănăstire. Din acea funcţie, Macarie Hamiţchi a fost arestat la 23 octombrie 1947. I s-a incriminat că, fiind ostil faţă de puterea sovietică, în perioada 1941-1944, a menţinut legături cu administraţia românească, că a chemat lumea la luptă împotriva puterii sovietice. S-a invocat şi fa