Romano Prodi: „Continuă mutarea de la partidocrație, cu toate limitele ei, către mediacrație, mediocrație...” (Hotnews.ro).
Rusia se simte amenintata de gazele de sist, iar Europa este amenintata de propria-i lipsa de unitate in decizii, arata Romano Prodi intr-un interviu acordat in exclusivitate lui Vlad Mixich, pentru site-ul Hotnews. Fostul premier al Italiei considera ca democratia progreseaza pretutindeni, chiar si in Rusia si China, dar ca problema o reprezinta pierderea severa de audienta a partidelor de tip traditional. Fenomenul se observa mai ales in Uniunea Europeana, cu exceptia Germaniei. „E o situatie foarte periculoasa, dar nu stim directia in care se va indrepta. Continua mutarea de la partidocratie, cu toate limitele ei, catre mediacratie, mediocratie, adica democratia mass-mediei”, spune Prodi.
Fostul sef al Comisiei Europene are nemultumiri referitor la Germania. Politica economica obsedata de inflatie a actualei guvernari de la Berlin este, in opinia sa, un exemplu prost pentru o Europa in criza. Cu un surplus enorm in comertul exterior si inflatie aproape zero, Germania opteaza totusi pentru crestere zero, de teama ca de excedentul sau vor profita „europenii lenesi”, mai spune Romano Prodi in interviul acordat site-ului Hotnews.
Intr-o analiza publicata pe contributors.ro, Valentin Naumescu incearca sa descifreze mesajele pe care a dorit sa le transmita la Bucuresti, George Friedman, initiatorul si liderul agentiei americane de consultanta strategica Stratfor. Naumescu crede ca aceste mesaje trebuie privite prin prisma profilului lui Friedman, ale carui convingeri merg mai degraba spre echilibrul bi-polar al lumii razboiului rece, de unde „nuantele eurosceptice” si „tusele menajante la adresa Rusiei”. Friedman a insistat la Bucuresti pe valoarea doar simbolica, adica oarecum iluzorie, a scutului a