În condiţiile în care unii dezvoltatori din Craiova închiriază spaţii comerciale şi cu trei - zece euro pe metrul pătrat, în urbe încă există proprietari de clădiri defazaţi, care cer tarifele dinainte de criză. Cererea de spaţii comerciale în centrul urbei vine de la firmele care ţin la imaginea lor în faţa clienţilor.
Pe o clădire de birouri amplasată ultracentral, un afiş mare arată că sunt spaţii de închiriat. Sunăm la numărul afişat pe banner şi o voce de femeie ne dă toate detaliile de care avem nevoie.
„-Bună ziua! Aş dori să închiriez 100 de metri pătraţi în clădirea dumneavoastră. Mai aveţi spaţii pentru birouri?“.
„-Desigur. Avem chiar şi un etaj întreg de 160 de metri pătraţi. Chiria este de opt euro pe metrul pătrat şi se poate negocia. În rest, totul este ocupat, inclusiv parterul. A fost închiriat...“.
Craiova abundă în clădiri noi, destinate închirierii de spaţii comerciale. Paradoxal, într-un oraş în care economia nu arată că ar fi superdezvoltată, spaţiile ultracentrale sunt ocupate aproape în totalitate. Chiriaşii sunt, în general, firme prestatoare de servicii, care au nevoie de imagine bună, spun dezvoltatorii imobiliari. Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, a precizat că există cerere de spaţii în Craiova, cu precădere în zona centrală: „Există o cerere sustenabilă de spaţii comerciale în Craiova, în general din partea firmelor care au nevoie de imagine în faţa clientului, firme de avocatură, de consultanţă sau firme mari, care au pretenţii, cum ar fi cele din domeniul petrolier, IT şi altele“.
Delian Panait, dezvoltatorul care deţine o clădire de birouri pe strada A. I. Cuza, a precizat pentru GdS: „În acest moment nu am spaţii de închiriat. Într-adevăr au mai scăzut preţurile faţă de anii anteriori, dar nu vă pot da o cifră, pentru că eu nu mai am spaţii de închiriat.