La UTI se construieşte un prototip care va prelungi viaţa şoselelor prin evitarea supraîncărcării maşinilor.
Viaţa şoselelor ar putea fi prelungită cu o invenţie de la Iaşi. Profesorii de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice lucrează la un mecanism ce protejează strada prin evitarea supraîncărcării maşinilor. Prototipul se va monta pe maşinile de mare tonaj şi va obliga la respectarea limitei de greutate admisă.
Invenţia salvatoare pentru şosele vine de hac şi celor care transporta marfă mai multă decât le permite legea. Maşinile de mare tonaj vor putea fi monitorizate cu un prototip care transmite greutatea, temperatura dar şi localizarea pe traficul rutier, în acelaşi timp. Deocamdată totul este la nivel de plan. Profesorii de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice pornesc munca pentru că totul să fie posibil.
Valorile măsurate astfel vor duce la stabilirea unor taxe rutiere diferenţiate, în funcţie de uzură pe care o produce fiecare camion. Cu alte cuvinte, cine cară mai mult şi foloseşte des şoselele are de plătit mai mult.
Sistemul de stocare a datelor va fi construit cu ajutorul unor dispozitive pe care facultatea ieşeana le-a câştigat la o competiţie în Germania. Din 18 proiecte, juriul a ales acest prototip de salvare a şoselelor. Pe lângă acest sprijin, mai trebuie şi finanţare.
Aceasta invenţie a pornit de la studiul că depăşirea cu 10% a greutăţii maxime este resimţită de şosea cu 46% mai mult decât ar trebui, ceea ce duce la erodarea stratului de şosea. La UTI se construieşte un prototip care va prelungi viaţa şoselelor prin evitarea supraîncărcării maşinilor.
Viaţa şoselelor ar putea fi prelungită cu o invenţie de la Iaşi. Profesorii de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice lucrează la un mecanism ce protejează strada prin evitarea supraîn