Directoarea generalǎ a Fondului Monetar Internaţional, doamne Christine Lagarde, a fost audiatǎ la Paris de justiţia francezǎ în cadrul unei anchete legatǎ de un arbritraj între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca Crédit Lyonnais.
Doamna Christine Lagarde a fost implicatǎ în acest arbitraj în perioada cînd conducea ministerul bugetului iar Nicolas Sarkozy era preşedinte al Franţei. Mai multe detalii de la Matei Vişniec.
Doamna Christine Lagarde a fost una dintre personalitǎţile de primǎ importanţǎ în perioada cît s-a aflat dreapta la putere, ea fiind ministru al economiei între 2007 şi 2011. Acum însǎ asupra ei planeazǎ bǎnuiala de complicitate într-o afacere de falsuri şi deturnǎri de bani publici. Arbitrajul în care s-a implicat doamna Christine Lagarde în 2007 i-a adus omului de afaceri Bernard Tapie frumoasa sumǎ de 400 de milioane de euro.
Contextul nu este uşor de explicat în douǎ cuvinte. Sǎ spunem doar cǎ litigiul dintre Bernard Tapie şi respectiva bancǎ era legat de vînzarea firmei Adidas, cǎ într-o primǎ fazǎ Bernard Tapie a fost victima unui montaj financiar dubios şi cǎ apoi a început un foileton judiciar care s-a întins pe 20 de ani.
Nicolas Sarkozy a vrut sǎ punǎ capǎt acestei interminabile afaceri dar a optat pentru o soluţie extrajudiciarǎ: un arbitraj al statului. Ceea ce multǎ lume, în frunte cu opoziţia socialistǎ de atunci, nu i-a iartat. Cotidianul Libération considerǎ cǎ iniţiativa de atunci a lui Nicolas Sarkozy a fost o expresie a "respingerii instituţiilor republicane". Si iatǎ cǎ acum, cînd socialiştii se aflǎ la putere, afacerea este readusǎ atît în atenţia opiniei publice cît şi a justiţiei. Existǎ unele elemente "psihologice" în aceastǎ poveste care nu-i sunt favorabile lui Bernard Tapie.
Omul a avut un parcurs spectaculos, a strǎlucit pe plan mediatic şi în domeniul afacerilor dar mai puţin pe plan