Din cauza crizei politice prin care trecem de aproape jumătate de an, volumul investiţiilor directe a înregistrat un record negativ absolut, iar mai multe acorduri de asistenţă externă sunt blocate
Una din cele mai mari companii IT din Europa este pe punctul de a se retrage de pe piaţa moldovenească. Societatea germană era dispusă să investească 50 de milioane de euro în domeniul comunicaţiilor electronice. „Businessul nu este ca o biserică. Banii investiţi trebuie să genereze alţi bani. Asta e regula afacerilor. În situaţia în care partenerii noştri de dialog nu sunt de găsit, premierul este demis şi înlocuit peste noapte, nu avem nicio garanţie că vom putea să ne dezvoltăm afacerea în Republica Moldova“, a spus reprezentantul companiei.
Nu este singur ul caz de acest fel. Alte două firme specializate în producţia de componente pentru automobile urmau să deschidă fabrici încă din iarnă. În plus, fostul premier Vlad Filat anunţase anterior că în februarie urma să intre pe piaţă un alt mare investitor. Toate proiectele au fost însă amânate.
Acordurile de asistenţă externă în aer
Totodată, au fost date peste cap mai multe proiecte de asistenţă tehnică externă. Acestea fie au fost suspendate, fie semnarea lor se amână a nu ştiu câta oară. De exemplu, din cauza demiterii Guvernului nu a fost semnat acordul privind alocarea unui credit de circa 10 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale pentru agricultură, domeniu foarte afectat de seceta din vara anului trecut.
Banca Mandială ne-a atenţionat deja despre faptul că am putea pierde banii.
Vasile Bumacov, ministrul în exerciţiu al Agriculturii
„Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat încă din 19 martie alocarea banilor, dar nu îi putem primi pentru că a fost demis Guvernul. Instituţia ne-a atenţionat deja despre faptul că am putea pierde banii pe ca