Ecografiile realizate încă din primul trimestru de sarcină pot ajuta la diagnosticarea din timp a unor boli ale copiilor. Peste 700 de medici din România şi din străinătate participă la Cluj la cea de-a zecea ediţie a Congresului de Medicină Perinatală.
Cu ajutorul ecografelor, medicii pot diagnostica la timp bolile de care ar putea suferi copiii la naştere.
"Cel puţin 80 de tipuri de malformaţii pot să fie diagnosticate de la 12 la 15 săptămâni", spune şeful clinicii de ginecologie, Florin Stamatian. "De obicei e vorba de malformaţii distrofice şi avem malformaţii ale sistemului nevos central, encefalocelul şi altele, dar care diagnosticate pot fi făcut şi chiuretaj la cerere pentru că fereşti femeia de o suferinţă peste nouă luni".
Medicii prezenţi la congresul de la Cluj discută în aceste zile despre importanţa tehnologiei cu ultrasunete în diagnosticarea la timp a malformaţiilor care pot apărea la bebeluşi.
Eberhard Merz e preşedintele Societăţii Germane pentru ultrasunete în medicină. "Tehnologia cu ultrasunete s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 15 ani şi putem vedea foarte multe la femeia însărcinată cu ajutorul ecografiei 3D, putem controla dezvoltarea embrionului şi a fetusului", spune el.
Medicii spun că diagnosticarea din timp a malformaţiilor îi poate ajuta pe părinţi să ia cea mai bună decizie privind terminarea sau continuarea sarcinii.
"Cred că e foarte important să detectăm anomaliile fetusului, care pot decide dacă trebuie terminată sarcina sau e necesar să planificăm foarte precis naşterea", adaugă Metz.
Congresul de Medicină Perinatală, aflat la a zecea ediţie, se încheie sâmbătă la Cluj.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorant Ersek