În anul 2020 se estimează că România va avea 5.000 MW instalaţi în energie regenerabilă, însă la consumurile actuale joase ar putea exista probleme, a declarat Ştefan Gheorghe, directorul Transelectrica, la Bucharest Forum/Energy. În acest moment sunt instalaţi 2.000 MW, a mai arătat el.
„Un studiu din 2008-2009 arată că la nivelul anului 2020 o să avem 5.000 MW instalaţi în energie verde. Dar la aceste consumuri joase ar putea exista probleme, având în vedere că de Paşti s-au înregistrat consumuri minime istorice. Ca o concluzie ce se trage, creşterea consumului ar putea ajuta la echilibrarea sistemului energetic”, a arătat Ştefan Gheorghe.
El a mai spus că la acea oră, din 6.100 MW consumaţi la nivel naţional, circa 1.500 MW proveneau din producţia eoliană, ceea ce înseamnă 25% din total.
În perioada comunistă a existat un consum mare care s-a menţinut la niveluri asemănătoare până acum câţiva ani. Între timp, însă, a scăzut foarte mult, ca urmare a crizei si s-au mai şi realizat şi 2.000 MW în sectorul regenerabil.
Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) declara recent că la începutul lunii mai aproape toată producţia a fost închisă şi nu au funcţionat decât centrala nucleară de la Cernavodă - care produce 1.400 MW; Hidroelectrica – ce livra 2.000 MW iar restul până la 3.700 MW erau câteva CET-uri din marile oraşe, care produceau apă caldă.
Consumul normal este în jur de 6.000 – 6.500 MW şi inclusiv acesta este sub nivelurile de dinainte de criză.
Legat de regenerabile, Otilia Nuţu, expert pe energie şi infrastructură la Expert Forum, a declarat că numărul de certificate verzi acordate a fost mare de la început, însă modul brusc în care au fost tăiate sperie investitorii.