Anul acesta, în județul Neamț s-au înregistrat 51 de sesizări penale împotriva hoților de lemne, dar cele mai multe nu au avut nicio finalitate. Județul nostru este pe locul II pe țară la defrișări. Noul Cod Silvic prevede sancțiuni drastice pentru hoții de lemne.
Foto: “Vom introduce în Codul Silvic faptul că pădurile sunt de siguranță națională, pentru ca dosarele penale să aibă finalitate”, a afirmat ministrul Lucia Varga, în conferința de presă susținută alături de deputatul Dorin Ursărescu și senatorul Eugen Țapu
Joi, 22 mai, la sediul Organizației PNL Neamț a avut loc o conferință de presă la care au participat Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, deputatul Dorin Ursărescu, președintele PNL Neamț, și senatorul Eugen Țapu Nazare, președintele PNL Piatra Neamț.
Ministrul Lucia Ana Varga a prezentat schimbările preconizate în noul Cod Silvic, care înăsprește pedepsele pentru hoții de lemne și pentru autoritățile care închid ochii la astfel de fenomen, compensații pentru proprietarii care nu-și pot folosi pădurile, dar și impozite pentru proprietarii de păduri care nu angajează paznici.
Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, un raport al Curții de Conturi din 2011 arată faptul că în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, fapt care a produs statului o pagubă de cinci miliarde de euro. Județul Neamț se află pe locul IV în țară la exploatarea lemnului, dar pe locul II la defrișare. Anul trecut, în județ s-au defrișat 685 de hectare, dar s-au împădurit doar 211. Ministrul Lucia Ana Varga s-a arătat dezamăgită de faptul că, de la începutul anului și până acum, s-au înregistrat 51 de sesizări penale, mai toate fără niciun rezultat. Prin adoptarea noului Cod Silvic se speră că fenomenul tăierilor ilegale de arbori vă scădea cu 60-70%.
“Încă din lun