Reorganizarea demarată în forţă în anul 2011 la Autoritatea Naţională a Vămilor îşi face simţite efectele „pozitive” şi azi în sistemul vamal. De pildă, după decizia total neinspirată de a pune pe liber conductori de câini antidrog, deşi patrupedele nu ascultă de alte persoane, Timişul a rămas în prezent doar cu doi câini special antrenaţi – unul pentru depistarea drogurilor şi unul pentru depistarea ţigărilor. Cum aceştia nu pot fi folosiţi non-stop, şi nu au cum să acopere toate punctele vamale, utilizarea lor a devenit una mai degrabă „prin sondaj”.
Timişul mai are doar doi câini specializaţi pe găsirea drogurilor şi ţigărilor
Acum trei ani era demarat în trombă, în sistemul vamal, ceea ce se dorea a fi un vast proces de reorganizare. Efectele acestuia au fost pe alocuri dezastruoase, rămânând antologică decizia total neinspirată, luată pe plan central, de a pune pe liber conductori de câini antidrog, deşi patrupedele nu ascultă de alte persoane.
În urma acestor măsuri organizatorice, Timişul a pierdut o parte din câinii antidrog şi antitabac pe care îi avea. Aşa că acum, la nivelul judeţului, mai există doar doi câini specializaţi pe găsirea drogurilor şi a ţigărilor.„Timişul are în prezent un câine antitabac şi unul antidrog. Dacă e nevoie, mai putem aduce din Caraş-Severin unde, de exemplu, sunt doi câini antitabac”, spune Nicolae Stoican, director executiv adjunct al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara. Este evident însă cei doi câini din Timiş nu pot fi folosiţi non-stop în vămi şi nici n-au cum să acopere în permanenţă toate punctele vamale din judeţ.
Câini „puşi pe liber”
Acesta este efectul reorganizării din 2011, când Vama a pierdut în toate structurile teritoriale câini antidrog în care s-au investit sume foarte mari şi mii de ore de antrenament. Deşi procesul de