Este de notorietate faptul că, pe parcursul ultimilor ani de mandat, fosta conducere a Primăriei Timişoara a investit sume mari de bani în studii de fezabilitate şi prefezabilitate din care o parte nu au mai fost utilizate ulterior. Alocarea de bani pentru documentaţii aferente unor proiecte greu de materializat a continuat însă să rămână o constantă pe bugetul Primăriei şi anul trecut, spun unii consilieri locali. Şi probabil acesta e motivul pentru care Curtea de Conturi a solicitat zilele trecute Primăriei o evidenţă clară a acestor „SF”-uri şi a modului în care s-a materializat.
Studii cu umări incerte
La ultima şedinţă de plen, conducerea Primăriei a enumerat doar o mică parte din concluziile Curţii de Conturi în urma controlului modului de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii la Primăria Timişoara. Multele nereguli evidenţiate şi de această dată în urma controlului l-au făcut pe primarul Nicolae Robu să spună că „materialul e amplu, Curţii de Conturi îi place la Primăria Timişoara, are ce să găsească pe aici, aşa cum pescarii se duc unde ştiu că e peşte. Sunt multe nereguli care s-au realizat de-a lungul timpului, din păcate am avut de tras ponoase eu, ca primar, şi dumnevoastră, ca făcând parte din echipă”.
Însă, printre neregulile constatate şi măsurile cerute de Curtea de Conturi de această dată s-a remarcat un punct nevralgic al Primăriei Timişoara. Este vorba despre acele studii de fezabilitate care au reprezentat de-a lungul anilor o cheltuială inutilă, în sensul că investiţiile pentru care au fost realizate nu s-au mai făcut, şi aceste documentaţii au expirat, nemaiputând fi folosite. În acest sens, Curtea de Conturi a solicitat în acest ultim raport de control „inventarierea studiilor de prefezabilitate, de fezabilitate, proiectelor şi altor studii aferente obiectivelor de investiţii n