Legea insolventei primariilor aprobata marti de Guvern, prin ordonanta de urgenta, ar trebui sa ofere autoritatilor locale inglodate in datorii, posibilitatea de a-si reorganiza bugetul. Doar ca textul legii contine greseli de conceptie grave, care pot conduce la coruptie extrema, avertizeaza avocatul Gheorghe Piperea.
Potrivit legii, daca autoritatile locale inregistreaza restante la plata de peste 120 de zile si 50% din buget, conducerea administratiei locale este obligata sa solicite insolventa. In toata aceasta perioada, finantele autoritatii locale vor fi gestionate de un administrator judiciar, al carui onorariu nu poate depasi cu mai mult de 50% salariul primarului sau al presedintelui de CJ.
"Ce firma cu reputatie in domeniul insolventei se va duce sa administreze un oras ca Bucuresti sau Constanta, pentru un onorariu de, sa zicem, 7500 de lei pe luna? Niciun profesionist, ci tot felul de ciudati care vor face bani din tot felul de mizerii, avand si protectia tribunalului", apreciaza Piperea. Potrivit avocatului, in cazul marilor insolvente, de talia unei primarii locale, se plateste un onorariu de succes care poate reprezenta pana la 10% din sumele platite creditorilor. Afla mai multe despre hibele acestei legi, dar si depre riscurile pe care le implica, in continuarea articolului pe Business24.