Echipament minier uzat si lipsa fortei de muncã transformã huila din Valea Jiului în resursã marginalã. Ministrul delegat pe probleme de Energie, Constantin Nitã, promite o nouã strategie energeticã nationalã. Constantin Nitã a declarat joi ca în luna iunie va selecta “colectivul” care va elabora noua strategie enrgeticã nationalã.
Termenul de finalizare a documentului este toamna acestui an.
“În iunie vom încerca sa facem colectivul pentru o noua strategie energetica, care pâna în toamna va trebui sa schiteze o noua abordare. Vom vedea ce tinta (de timp – n.r.) vom lua în discutie”, a afirmat Nita la un seminar pe tema energiei.
România nu are în prezent un proiect functional de strategie energeticã. Un astfel de document a fost adoptat în 2007, pentru perioada 2007-2011. Alt proiect, pentru perioada 2011-2035, nu a fost aprobat înca de Parlament. Huila, din resursã marginalã în resursã strategicã. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nitã, a declarat în umrã cu câteva luni cã se intentioneazã adoptarea unei legi prin care huila sã fie declaratã resursã strategicã.
„Colegii nostri deputati si senatori vor propune o lege prin care sã stabileascã, pe o perioadã de timp de doi-trei ani, ca huila sã fie consideratã resursã strategicã pentru sistemul energetic. Vedem dacã aceastã lege este în concordantã cu directiva UE. Existã una din ele care dã voie la 15 la sutã din productia de energie electricã sã fie consideratã strategicã si dacã ne încadrãm în aceastã limitã de 15 la sutã, atunci, probabil cã mai luãm un respiro pentru retehnologizare si eficientizare”, a declarat ministrul Constantin Nitã.
Parlamentarii judetului Hunedoara trebuiau sã depunã un proiect de lege prin care huila din Valea Jiului trebuie sã devinã resursã trategicã, însã pânã acum niciunuol dintre acestia nu a avut o astfel de initiativã.
Privitor la huil