A fost artificier, armurier și, firește, inventator. Trebuia să își găsească un loc de muncă, dar nu oricum, pentru că avem de-a face cu un geniu.
Specialiştii recomandă o scrisoare a marelui artist Leonardo Da Vinci drept un model în ceea ce priveşte “moda CV-urilor”. Documentul a făcut deja înconjurul lumii, cercetătorii operei artistului menţionând că dacă cineva inventiv ar aplica în prezent “modelul de autoprezentare” al lui Da Vinci, mulat şi “actualizat” pe cererile şi pretenţiile prezentului, “ar putea avea succes când nu se aşteaptă, ba chiar, în caz că îşi caută de multă vreme un job şi nu a reuşit să îşi găsească, acest model l-ar putea salva!”.
“Am planuri”
În anul 1482, Leonardo Da Vinci îi trimitea ducelui de Milano, Lodovico Sforza, de la care voia să obţină o slujbă, o scrisoare. Dar nu orice fel de scrisoare, ci una în care îşi enumera calităţile, dar într-un mod cu totul inedit. Iată cum l-a “cucerit” artistul pe duce, pe puncte!
“Ilustrul meu Domn,
Văzând până acum suficient de multe, luând în considerare realizările tuturor celor care se includ printre maeștrii și artificierii instrumentelor de război şi constatând că invenţiile şi de performanţele instrumentelor în cauză nu diferă în nciun chip de utilizarea comună, voi îndrăzni, fără a avea intenţia de a discredita pe altcineva, să mă prezint Excelenţei Voastre pentru a vă expune secretele mele şi, ulterior, să vi le pun complet dispoziţie, iar când timpul va veni să aduc în stare de operativitate efectivă toate lucrurile care, pe scurt, sunt în parte enumerate mai jos:
1. Am planuri pentru poduri foarte uşoare, puternice şi uşor de transportat cu ajutorul cărora să fie urmărit inamicul sau, în anumite ocazii, pentru a te refugia din calea lui și a altora, solide și indestructibile prin foc sau în luptă, uşor şi convenabil de ridicat şi de amplasat pe poziţii. De a